Award winning replacement station

The Royal National Lifeboat Institution (RNLI) Bembridge Lifeboat Station was awarded ‘Overall Winner’ by the Institution of Civil Engineers in 2011.

As lead consultants, we designed a 160metre long elevated walkway to provide access across the beach and the rock-flats to the lifeboat station.

The design focused on the station’s visual impact, the required space in which to run the rescue service, and the appearance of the walkway. To be economically viable, we had to pay attention to the weight and re-use of formwork for the precast components, which were lifted by crane onto the site. Precast in concrete, the walkway is supported by bored and grouted steel piles.

The boathouse is a regular winter roost for purple sandpipers migrating from Scandinavia, so the demolition and piling works were scheduled to be carried out between the migration of the birds and before the summer tourist season. Erosion over time of the rock-flats had created a unique 1km long tidal pond and this area was maintained so it could be used by the birds throughout the construction period.

The project was praised for minimising disturbance to ecology and with significant engagement with local community and businesses.