P1000032

Catering for the growing number of passengers

Safer signalised pedestrian crossing a new bus and taxi interchange as well as improved parking for cyclists..

In a £2m station refurbishment to address congestion and improve interchange facilities at Hatfield Station in Hertfordshire, engineering design has been provided by Opus who, along with JV partner Arup are working with Hertfordshire County Council (HCC) as a single entity – ‘The Whole Client Service’.

To cater for the growing number of passengers using the station, Opus’ phase of work has included a safer signalised pedestrian crossing to replace the old subway, a new bus and taxi interchange as well as improved parking for cyclists.  With more than 30 bus services per hour entering the station at peak times, pedestrian comfort and safety is a priority.

Helping to enforce the 30mph speed limit and encouraging green travel will be achieved by narrowing the existing carriageway to improve provision for pedestrians and cyclists and linking the cycleway into the existing cycle network. 

This follows a £6.5m project completed in 2014 by Govia Thameslink Railway (GTR) which included a new multi-storey car park with over 300 spaces and a large extension to the station building.  GTR is currently undertaking £500,000 of further work including shop fronts for the retail units, refurbishing the booking hall and providing a new waiting room.  In addition, Network Rail delivered a £3m Access for All scheme incorporating a new footbridge and lifts to all platforms. Materials in keeping with the heritage aesthetic of the new station building were used with Somerset mix granite paving enhancing the entrance.